Ordonanța Militară nr. 8. Măsuri speciale pentru centrele rezidențiale de îngrijire și asistență a persoanelor vulnerabile

Prin Ordonanța Militară nr. 8 se interzice, pe perioada stării de urgenţă, încetarea sau suspendarea serviciilor sociale de tipul centrelor rezidenţiale de îngrijire şi asistenţă a persoanelor vârstnice (azile de bătrâni).

De asemenea, potrivit aceleiași ordonanțe, se interzice încetarea sau suspendarea activitatii centrelor rezidenţiale pentru copii şi adulţi, cu şi fără dizabilităţi, precum şi pentru alte categorii vulnerabile.

Conform ordonanței, aparținătorii/susținătorii/reprezentanții legali ai beneficiarilor serviciilor sociale de tipul centrelor rezidențiale de îngrijire și asistență au posibilitatea să solicite, pe bază de cerere, transferul persoanelor vulnerabile din centru la domiciliu, sau după caz la reședința aparținătorilor/susținătorilor/reprezentanților legali dacă își asumă, pe propria răspundere, că au condiții corespunzătoare ocrotirii temporare a acestora.

Totodată, este interzis accesul în centrele rezidențiale vizitatorilor/ aparținătorilor/susținătorilor/reprezentanților legali ai beneficiarilor serviciilor sociale începând cu data publicării ordonanței în Monitorul Oficial, respectiv 10.04.2020.

Pe durata stării de urgență, personalul de la aceste centre va fi organizat în ture stabilite de către șeful de centru sau înlocuitorul acestuia, și va sta în izolare la locul de muncă timp de 14 zile, urmat de izolarea la domiciliu pentru alte 14 zile.

Refuzul izolării preventive la locul de muncă de către personalul centrelor rezidențiale de îngrijire și asistență atrage răspunderea contravențională sau penală, după caz.

În cazul în care, furnizorii de servicii sociale nu pot asigura cazarea personalului centrelor rezidențiale de îngrijire și asistență, autoritățile administrației publice locale unde funcționează aceste servicii, au obligația identificării și asigurării, cât mai aproape de aceste centre, de spații pentru cazarea personalului izolat preventiv la locul de muncă.

De asemenea, au obligația să asigure hrana zilnică necesară personalului izolat preventiv la locul de muncă, precum și asigurarea transportului personalului, care este în izolare  preventivă la domiciliu, de la locul de muncă la domiciliul/reședința acestuia și invers.

Totodată, furnizorii de servicii sociale sunt obligați să asigure personalului care își desfășoară activitatea la centrele menționate anterior, echipamentele igienico-sanitare și de protecție necesare.

Dacă pe durata stării de urgență se solicită demisia de către angajații centrelor mai sus amintite, aceștia au obligația sa respecte un termen de preaviz de 45 de zile.

Potrivit ordonanței, dacă la nivelul acestor centre sociale există persoane care manifestă o simptomatologie specific COVID-19, direcțiile de sănătate publică au obligația să asigure testarea beneficiarilor și a întregului personal, la sediul serviciului social.

Pe lângă măsurile menționate anterior, ordonanța militară nr. 8 prevede obligația ministerelor cu rețea sanitară proprie și a autorităților administrației publice locale de a asigura pentru personalul din sistemul public sanitar, la cerere, spații hoteliere destinate repausului dintre ture sau gărzi, hrană – trei mese pe zi și apă.

Av. Petcu Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *