Ordonanța Militară nr.8. Măsuri dispuse pentru activitățile de pescuit, apicultură, comerț agricol, achiziții auto si piese auto precum și pentru serviciile de reparații auto

Ordonanța Militară nr. 8 pentru măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, a fost emisă de către Ministrul de Interne, Marcel Vela, și a intrat în vigoare azi, 10.04.2020, prin publicarea în Monitorul Oficial nr.301

S-au dispus măsuri și s-au împărțit competențe  instituțiilor abilitate să asigure aplicarea și respectarea acestora pentru fiecare categorie de activități în parte.

  1. Activitățile de pescuit comercial și acvacultură

În vederea desfășurării activităților de pescuit comercial și acvacultură, precum și pentru valorificarea/comercializarea produselor rezultate în urma acestor activități, este permisă circulația în afara locuinței/gospodăriei a titularilor autorizațiilor/permiselor de pescuit comercial pe Dunăre/apele interioare/Marea Neagră

2. Activitățile de apicultura

În vederea deplasării apicultorilor spre/dinspre locația stupinei sau pentru deplasarea stupinei, este permisa circulatia in baza anumitor dovezi.

3. Activitațile de achiziții de autovehicule și piese de schimb precum și serviciile de reparații auto

In vederea achiziției de autovehicule, piese de schimb pentru autovehicule precum și în vederea efectuării serviciilor de reparații auto este permisă circulația persoanelor în afara locuinței.

4. Activitățile de comerț agricol și activitățile de comerț cu produse de protecție a plantelor

  • Piețele agroalimentare rămân deschise pe toată perioada stării de urgență, strict pentru agricultori, cu obligația respectării măsurilor de prevenire a răspândirii COVID-19.
  • Se permite deplasarea producătorilor agricoli de la locul de producție a produselor agroalimentare până și de la piața agroalimentară și accesul în interiorul acesteia.
  • Unitățile fitofarmaceutice rămân deschise pe perioada stării de urgență, personalul acestora având obligația respectării măsurilor de prevenire a răspândirii COVID-19.

Pentru verificarea motivului deplasării trebuie sa prezentati:

  • autorizația sau permisul de pescuit comercial
  • certificatul de producător agricol – pentru agricultori
  • adeverință eliberată de oficiile județene de zootehnie ce cuprinde codul de stupină eliberată, sau orice alte acte doveditoare a calității de apicultor și a proprietății asupra stupilor
  • declarație pe propria răspundere și certificatul de producător- pentru producătorii agricoli
  • legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator pentru personalul unităților fitofarmaceutice
  • legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator pentru angajați
  • o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil, pentru persoanele fizice autorizate, titularii întreprinderilor individuale, membrii întreprinderilor familiale, liber profesioniștii și persoanele care practică activitățile mentionate;
  • o declarație pe proprie răspundere, pentru celelalte persoane

În declarația pe propria răspundere, cei care se deplaseaza pentru activitatea de pescuit, apicultura, producatorii agricoli, angajatii precum si PFA/IF/II menționează, ca motiv, deplasarea în interes profesional.

Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței, motivul și locul deplasării, data și semnătura.

Pentru verificarea motivului deplasării în alte situații decât cele prevăzute anterior se prezintă o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.

În declarația pe propria răspundere a celorlalte persoane  se menționează, ca motiv, deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor.

Declarația pe propria răspundere precum si Adeverința eliberată de angajator poate fi prezentată personalului autorităților abilitate și prin intermediul telefonului, tabletei sau a unui dispozitiv electronic similar. Consideram ca si celelalte dovezi vor putea fi prezentate similar.

Pentru măsurile prevăzute mai sus ( la punctele 1,2,3,4) sunt abilitate să asigure aplicarea și respectarea prevederilor ordonanței militare doar:

  • Poliția Română,
  • Jandarmeria Română și
  • Poliția Locală

Personalul acestor instituții este împuternicit să constate contravenții și să aplice sancțiuni, în conformitate cu prevederile art.29 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.1/1999, cu modificările și completările ulterioare.

Nerespectarea măsurilor prevăzute atrage răspunderea disciplinară, civilă, contravențională sau penală, în conformitate cu prevederile art.27 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.1/1999, cu modificările și completările ulterioare.

av. Carmen Ionescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *