Laura Codruța Kovesi a câștigat astăzi procesul promovat la CEDO împotriva statului român

Fostul procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție a fost revocat din funcţie la sfârşitul anului 2018.

Revocarea sa din funcţie a fost urmarea unui conflict iniţiat de către Guvernul României în contradictoriu cu Preşedintele Klaus Iohannis, conflict ce a fost câştigat de catre Guvern.

CEDO a stabilit astăzi, 05.05.2020, că dreptul fostului procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție la liberă exprimare, precum şi dreptul liberului acces la justiție i-au fost încălcate întrucât fostul procuror șef al DNA a fost îndepărtat din funcție de către Ministrul Justiției de la acea vreme, dl. Tudorel Toader, fără a se putea apăra. 

Decretul de revocare a fost semnat de Președintele Klaus Iohannis în baza Deciziei unilaterale a Curţii Constituţionale a României, decizie care nu i-a oferit o cale efectivă de a o contesta, astfel cum prevede Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Dna. Laura Codruța Kovesi a arătat, în cuprinsul acţiunii transmisă spre soluţionare CEDO, că nu a fost parte din conflictul inițiat de către Guvern, în contradictoriu cu Preşedintele, la Curtea Constituţională a României.

Ca urmare a admiterii acţiunii formulate de fostul procuror şef al Direcției Naționale Anticorupție la CEDO, în viitor, statul român va trebui să asigure respectarea dreptului la liberă exprimare şi a dreptului accesului liber la justiţie al magistratului, atunci când este revocat dintr-o funcție înaltă.

av. Lorena Dănilă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *